SON DAKİKA
reklam
reklam

Türküler yedi iklimden dile geldi

Eklenme Tarihi: 3 Ekim 2024, Perşembe - 09:05   Okunma Sayısı: 12413
Sanatçı Fikret Erkaya’nın kurucu başkanı olduğu Musıkî Eğitim Vakfı’nın Gülhan Aksoy yönetimindeki Türk Halk Müziği korosu “YEDİ İKLİMDEN TÜRKÜLER” konseriyle Maltepe Belediyesi Prof.Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde türkü ziyafeti verdi

 

Merkezi Maltepe’de bulunan Musıki Eğitim Vakfı’nın, TRT kökenli sanatçı Gülhan Aksoy yönetimindeki Türk Halk Müziği korosu, “YEDİ İKLİMDEN TÜRKÜLER” isimli Türk Halk Müziği konseriyle izleyenlere keyifli bir türkü gecesi yaşattı.

Sanatçı Fikret Erkaya’nın kurucu başkanı olduğu Musıkî Eğitim Vakfı Türk Halk Müziği Korosu bu güzel  konser ile Maltepe Belediyesi Prof.Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sanat severlerle buluştu.

Irmak Kızılışık’ın sunuculuğunu yaptığı Konser Aşık Yetimi’den alınan Merhaba isimli türküyle başladı. Ardından koro Malatya Arguvan yöresinden Beni dertten derde salan isimli türküyü seslendirdi. Adile Pala Şanlıurfa yöresinden Aman Eşref’i okudu.

Koro Malatya yöresinden Çiçekten harman olmaz ve Rize yöresinden Ağısar Dereleri türkülerini seslendirdi.

Fatma Kara’nın söylediği Kırşehir türküsü Ne güzel yaratmış seni yaradan’ın ardından koro Rumeli türküsü Göçmen Kızı’nı ve Manisa yöresinden Ateş attım samana isimli eseri seslendirdi.

Konserin ilk bölümü Barış Gök’ün okuduğu Aydın – Nazilli türküsü Şu dalmadan geçtin mi ile sona erdi.

İkinci bölüm konuk sanatçı Derya Özer Bildir’in okuduğu türkülerle başladı.

Genç sanatçı, Kırşehir yöresine ait Hasret Düştü Gönlüme, Yozgat yöresine ait Dersini almış da ediyor ezber, Ankara – Keskin yöresine ait Yüce dağ başına yağan kar idim ve Antalya – Elmalı yöresine ait Meşelidir enginde dağlar meşeli isimli türküleri seslendirdi.

Ardından koro Urfa yöresinden Harman yeri sürseler ve Kırşehir yöresinden Bahçe duvarından aştım isimli türküleri okudu.

Doğan Yılmaz, Urfa yöresinden Dön beri dön beri de yüzün göreyim türküsünü söyledi, koro Kars – Iğdır yöresinden Dağ başında açılıp gül türküsünü okudu.

Asuman Şimşek Azeri türküsü Goş gabağın yerle gedir’i okudu. Ardından Musa Yazıcı Erzurum yöresinden bir uzun havayla mikrofona geldi. Musa Yazısı ardından Ben razı değilem hicrana gama isimli türküyü okudu.

Konser koronun seslendirdiği Şanlıurfa yöresinden Palan dağı dumandır, Diyarbakır yöresinde Kar yağar kar üstüne, Erciş yöresinden Menşure hanım ve yine Erciş yöresinden Kara yer kara yerde isimli türkülerle sona erdi.

Konserde yer alan isimler de şöyle

Kadın ses sanatçıları

Adile Pala

Aslı Koçak

Asuman Ergün

Büşra Akbaş

Fadime Neva Özoğlu

Fatma Kaya

Gülden Demirpolat

Kübra Ünsaç

Miyase Aydın

Neslihan Cankıran

Oya Karaç

Reyhan Karadeniz

Suna Akkoyun

Şükran Yeşil

Ülker Kaplan

 

Erkek ses sanatçıları

Abdullah Giray Bayer

Barış Gök

Doğan Yılmaz

Ercan Bekir Şakar

Hakan Fındıkçıoğlu

İbrahim Terzi

İsmail Şahin

Musa Yazıcı

Ömer Tiryaki

Selahattin Beğenilmiş

Vehbi Bölat

Uğur Çekiç

 

Konserde solist ve koristlere şu sanatçılar eşlik etti;

Bağlamalar

Çağlar Kaya

Kıyasettin Demir

Emirhan Yaşar

Kabak Kemane

Aydın Yavuz

Mey

Enver Yakup Karaç

Balaban ve Zurna

Deniz Yıldız

Ritimler

Nefise Rad

Güray Kılıç

Erdem Öngüç

İlker Tekgül

 

MUSIKÎ EĞİTİM VAKFI

Kurum, vakıf başkanı Fikret ERKAYA tarafından 1991 yılında Maltepe Musıkî Eğitim Merkezi olarak faaliyetlerine başladı. 1994 yılından sonra, Maltepe Belediyesi bünyesinde, FİKRET ERKAYA KLASİK TÜRK MUSIKÎSİ EĞİTİM MERKEZİ olarak çalışmalarını sürdürmeye devam etti. 2003 yılında MALTEPE MUSIKÎ EĞİTİM DERNEĞİ adını aldı. Aynı yıl, şimdiki okulun binası inşa edilerek Maltepe'de konservatuvar seviyesinde bir Musıkî eğitim kurumunun temelleri atılmış oldu. 20 Mayıs 2013 yılında vakfa dönüşen bu kurumda öğrencilere solfej, usul, nota, nazariyat ve repertuar derslerinin yanı sıra, alanlarında uzman hocalardan (bağlama, ney, ud, tanbur, kanun, çello, keman, klasik kemençe, gitar, piyano gibi) çeşitli enstrüman dersleri verilmektedir. Koro derslerinde de: Klasik Türk Musıkîsi, Tasavvuf Musıkîsi ve Türk Halk Müziğine ait örnekler üzerinde çalışılmaktadır. Vakfın halen faaliyet gösteren Türk Tasavvuf Müziği Korosu, Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Halk Müziği korosu ve Meşk Topluluğu icralarını yürütmektedir.  Ayrıca vakfın bünyesinde Batı müziği bölümünde enstrüman dersleri, solfej ve nazariyat eğitimleri verilmektedir.

1981 yılında Sözer YAŞMUT tarafından kurulan ve kuruluşunda başkan Fikret ERKAYA'nın da imzası bulunan Boğaziçi Musıkî Vakfı Türk Müziği Konservatuarı, 2015 yılında başkanı Sözer YAŞMUT’un hayata veda etmesinden sonra, geride bıraktığı ailesi, Musıkî Eğitim Vakfı (Maltepe) nezdinde hizmetlerine devam etmesini istediklerini ifade etmişlerdir. Böylece Türkiye'deki ilk Musıkî vakfı konservatuarı olma hüviyeti taşıyan Boğaziçi Musıkî Vakfı da Musıkî Eğitim Vakfı'nın bünyesine katılmıştır. Vakfın Kadıköy’de bulunan merkezinde de uzun yıllardan beri  musıkî eğitimi yanı sıra, Türk el sanatları  bölümü olarak da hizmet verilmektedir. 

Musıkî Eğitim Vakfı aynı zamanda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen müzisyenleri ve müzik severleri ağırlamakta, onları da faaliyetlerine dahil ederek Türk müziğini tanıtmakta, öğretmektedir. Vakıf sadece Türk ve Batı müziğinin birleştiği bir yer değil, her kültürden, her milletten insanın sevgiyle, saygıyla, dostlukla, kopmaz gönül bağlarıyla buluştuğu bir ortamdır.

 

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam